041 619 125 info@os-vipava.si

V okviru projekta Erasmus smo ta teden (med 22. in 26. 4.) gostili 8 učencev (iz 4., 7. in 8. razreda) in 4 učiteljice iz hrvaške šole v Sólinu. Vzporedno z izmenjavo je ena od hrvaških učiteljic sodelovala v t.i. opazovalnem delu “job shadowing”, s katerim je bil namen pridobivati izkušnje in znanja v šolskem poklicnem okolju in primerih dobre prakse…

V ponedeljek, ko so prispeli, so jim dobrodošlico s pesmijo zaželeli učenci in razredničarki iz 4. a in 4.b, Sledil je ogled šole, ki sta ga suvereno izvedli Nina in Lara. Popoldan so se skupaj s petimi dekleti iz matične šole preizkusili v plezanju na umetni steni lokalnega planinskega društva in si ogledali nekaj izvirov Vipave.

Dan so zaključili v lokalu, v prijetni družbi naših sodelavcev in gospe ravnateljice, kjer so jim postregli vipavsko joto in tipično sladico – paštakremo.

V torek so se pridružili pouku na matični šoli. Učiteljice razredne stopnje in svetovalna delavka Urška so jim pripravile zanimive učne ure, kjer so sodelovali tudi gostujoči učenci. Popoldan so v muzeju spoznavali vinarstvo in vinogradništvo in se srečali z županom.

V sredo je bil dopoldan rezerviran za obisk podružnične šole Vrhpolje, kjer so si ogledali čudovito glasbeno predstavo Kdo je naredil Vidku srajčico in nato še Teodozijevo sobo. Vrstnikom iz Vrhpolja so hrvaški učenci razdelili knjižna kazala v barvah hrvaške zastave. Popoldan se odpeljali na ogled Postojnske jame in Predjamskega gradu. 

V četrtek so spoznavali pouk na podružnici Podnanos, popoldan pa so se jim pridružile še štiri učenke in dve učiteljici iz naše šole in skupaj so si ogledali Trst in Miramar. Dan so zaključili z večerjo in slavnostjo podelitvijo priznanj sodelujočim hrvaškim učencem.

Polni lepih vtisov so udeleženci iz Hrvaške v petek zjutraj sedli na avtobus in se vrnili v svoj domači kraj. S spoznavanjem in druženjem smo obogatili drug drugega. Upajmo, da se zopet srečamo, ko bo naša šola prišla na izmenjavo v Solin.

Hvala učiteljici Kristini Vanceta za načrtovanje pestrega in zanimivega programa, in vsem ostalim sodelavcem, ki so kakorkoli pomagali pri tej izmenjavi, da je vse lepo teklo in da je bila to izjemno pozitivna izkušnja za obe strani.

Sodelujoči učitelji

Vtisi s podružnčne šole Podnanos

Danes smo sprejeli naše goste s Hrvaške še v šoli Podnanos. Četrtošolci in petošolci smo jih pričakali z našimi ljudskimi plesi in petjem. Nato smo jih do malice gostili v četrtem razredu. Učenci so zanje pripravili predstavitev domačega kraja. Ker smo doma v rojstnem kraju slovenske himne, smo jim zaigrali in zapeli še to. Slovesno so stali ob zvokih Zdravljice. Nato smo jih naučili še en družabni ples, ki so ga kar hitro znali plesati tudi oni.

Po malici so se učenci družili ob kartanju, ustvarjanju in pogovoru, učiteljice pa so popile kavo in primerjale delo in pogoje pri njih in tukaj. Naslednjo uro so gostje imeli priložnost videti, kako se naši učenci učijo pri različnih učnih predmetih.  Po rekreativnem odmoru pa smo imeli še Igre brez meja. V tekmovalnem duhu so se morali sezuvati, obuvati, obešati in pobirati perilo, nositi jajčka na žlicah in kepice sladoleda, ne da bi padle na tla. Sodelovali so naši učenci in gostje, se ob tem zabavali in glasno navijali.

Ta dan so uživali tako gostje kot domačini in lahko rečemo, da je bil obisk zelo uspešen. Medkulturna izmenjava lahko prinese veliko veselja, učenja in medsebojnega spoštovanja. Druženje nam bo ostalo v lepem spominu. Tako učenci kot učiteljice pa že načrtujemo, kdaj bomo vrnili obisk.

Katarina Vitežnik

(Skupno 149 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost