041 619 125 info@os-vipava.si

Bolj ko gremo proti koncu šolskega leta, bolj nas dajejo take ali drugačne tegobe. Enkrat zaboli nekaj tukaj, drugič tam, slabo spimo, nimamo apetita, se ne moremo zbrati, … Pravijo, da za vsako bolezen rožica raste, a tako rastlino moraš  poznati!

V sredo, 19. 6. 2024 smo se vipavski četrtošolci odpravili v Duplje h gospe Mariji Bratina, ki pozna res veliko rastlin, ki lajšajo za takšne ali drugačne težave, jih nabira in shranjuje ter jih deli med pomoči potrebnimi. V vrtnem paviljonu so nas pričakale suhe rastlinice v označenih kozarčkih od vijolic, trobentic, marjetic, do suhih listov in koreninic drugih rastlin. Gospa Marija nam je predstavila predvsem tiste rastline, ki jih najdemo v našem domačem okolju. Povohali smo mazila iz smrekovih vršičkov. Utrgali list žajblja in ga zmečkali med prsti, da je postal njegov vonj močnejši. List aloe in netreska se nam je lepil med prsti, opazovali smo sušenje bezgovih cvetov in materine dušice, spraševali o načinu zdravljenja z ognjičem in šentjanževko,… 

Da bi nas čim več naučila, nas je tudi popeljala po svojem vrtu, kjer smo našli še druge zdravilne rastline. Odžejali smo se z metinim sokom, posladkali z melisino frtalo in palačinkami z domačo marmelado. Najslajše pa so bile jagode, ki smo si jih lahko sami nabrali.

Gospe Mariji Bratina in njenemu možu Binetu se iskreno zahvaljujemo za topel sprejem. Pravo predavanje nas je prepričalo, da lahko marsikatero zdravstveno težavo rešimo še preden pridemo do zdravnika. 

Upamo, da bomo lahko z vašo pomočjo, gospa Marija, še katero generacijo tako navdušili nad zelišči.

Nadja Rodman Koradin

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost