041 619 125 info@os-vipava.si

V petek na deževen dan smo se sedmi razredi odpravili na ekskurzijo na Gorenjsko. Pot smo začeli ob osmih zjutraj izpred šole. Ko smo prišli do prvega postanka, torej Radovljice, smo se izkrcali in si v centru ogledali čebelarski muzej. Po ogledu smo pomalicali. Po malici smo prispeli v Vrbo, kjer nam je gospod povedal nekaj dejstev o Prešernu. Ko smo prispeli do zadnjega postanka, ki je bil pri slapu Savici, smo šli peš do slapa in nekateri tudi do konca poti, ki pa nas je malo zmočila. Na koncu smo se srečno vrnili domov.

Izak in Aljaž, 7.a

 

Dan se je že začel z deževjem, katerega nihče ni bil vesel. Nato je sledila dolga vožnja v Radovljico. Tam smo si ogledali čebelarski muzej. Nekateri smo bili že ob vstopu lačni, saj pred tem še nismo malicali. Razen druge skupine, ki je jedla malico medtem ko smo si mi ogledali muzej. Kasneje smo se na srečo zamenjali. V muzeju so bile res zanimive žive čebele, ki so bile na tamkajšnji razstavi. Vodička je bila zelo prijazna. Kasneje smo se odpeljali v Vrbo, kjer smo si ogledali hišo Franceta Prešerna. Tamkajšnji vodič je bil zelo zabaven. Povedal nam je veliko o Francetu Prešernu in o njegovi hiši. Na hitro smo si jo še ogledali, saj ni bila zelo velika. Potem smo se odpeljali mimo blejskega jezera in bohinjskega jezera do slapa Savice. Sprva smo mislili, da zaradi dežja ne bomo šli do njega ampak se je nenadoma vreme zjasnilo  in smo se veselo odpravili po stopnicah navzgor. Zdelo se nam je da bo pot veliko daljša a je bila presenetljivo kratka. Pogled na  Savico je bil izjemen. Tisti ki smo si upali iti po stopnicah dol čisto do slapu smo poleg čudovitega pogleda postali čisto mokri. A nič za to. Kasneje smo se odpravili domov. 

Pavla in Marta, 7.b

 

Zjutraj smo se ob 8.00 odpeljali na Gorenjsko. Vsi smo se veselili tega zaključnega izleta. Vreme nam ni bilo ravno naklonjeno, ne v Vipavi ne na Gorenjskem, ampak smo izpeljali izlet brezhibno. 

Prva postojanka je bil čebelarski muzej v Radovljici. Tam so nam pokazali pripomočke in tehnike čebelarjenja. Pokazali so nam žive čebele. Hoteli smo poiskati matico, a nam ni uspelo. Kustosinja nam je povedala, da je v enem panju ena matica, 100 – 1000 trotov in okoli 60000 čebel delavk. Vsaka čebela na leto pridela okoli 1 čajno žličko medu. 

Nato smo si šli ogledat rojstno hišo Franceta Prešerna. Zelo smešen kustos nam je na zelo smešen način povedal nekaj o hiši in o pripomočkih le-te. Izvedeli smo, da je Prešernova domačija veljala za bogatejšo za tisti čas. 

Za piko na i, smo odšli na slap Savice. Zaradi velike količine dežja, ki je padla, je voda kar butala iz skale.

Tako smo izlet tudi zaključili. Ta dan si bom zapomnila, saj smo izvedeli veliko zanimivih stvari in si ogledali veliko naravnih lepot Slovenije.

Meta in Vid, 7.c

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost