V sredo, 25. 11. 2020 so imeli osmošolci tehniški dan. V okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost so pekli kruh.
Po receptu, ki se je uporabljal včasih v zgornji Vipavski dolini po kmečkih domovih, so nastali kruhki, žemljice, rogljički … Nekateri so za svoj kruh izdelali tudi lične škatle iz lepenke, ki so jih okrasili s cvetjem, kroglicami in trakovi.
Preden so se lotili dela, so si ogledali, kaj so o kruhu in tradicionalni pridelavi koruze spregovorili naši starejši krajani in kako so se peke kruha takrat lotevali. V času naših babic in dedkov je kruh predstavljal bogastvo, zlato, nebesa. Kruha takrat ni bilo v izobilju, zato so imeli do njega zelo spoštljiv odnos.
Peka domačega kruha je v vsakem domu vedno pričarala posebno toplino in omamen vonj, ki je najbolj razveselil prav otroke in prepričana sem, da so učenci to domačnost pričarali tudi v svojih domovih.
Urška Kumar