041 619 125 info@os-vipava.si

Četrtošolci smo si danes ogledali domače kraje naših sošolcev in sošolk. Začeli smo na Lozicah, nadaljevali v Podnanosu, si ogledali Goče in Slap, končali pa v Vrhpolju. 

Ugotovili smo, da prav povsod najdemo znamenite ljudi, ki so se tam rodili, da je povsod kakšna kulturna znamenitost ali pa kakšen biser naravne dediščine. O vsem tem se učimo v četrtem razredu, zdaj pa smo imeli možnost, da vse to vidimo v živo. 

Opazili smo reliefni križev pot v cerkvi na Lozicah, največjo škrlato streho in samostojen zvonik pri cerkvi v Podnanosu. Na Gočah smo izvedeli, da je bilo včasih tam tudi več kot 100 šolarjev in  se čudili njihovim ozkim gasam in »štirnam«. Na Slapu smo opazili lepo obnovljen tlakovan vaški trg in zanimiv prikaz stare Vipave na sliki v cerkvi. Vrhpolje pa nas je navdušilo s čudovitimi mozaiki in zanimivo zgodbo o Teodoziju, ki mu je pomagala burja.

Domov smo se vrnili ponosni na to, da smo rojeni in živimo v čudovitih krajih, kjer so nekoč živeli pomembni ljudje. Zdaj pa je naša naloga, da se pridno učimo, da bomo to nekoč postali tudi mi.

 

Katarina Vitežnik

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost