041 619 125 info@os-vipava.si

Pred jesenskimi počitnicami smo imeli na Podružnični šoli Podnanos poseben dogodek, ki je omogočil, da smo se spomnili ter počastili tiste, ki so nas že zapustili.

Šolska prireditev spomina na mrtve je potekala v sredo, 25. 10. 2023, v sodelovanju z območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo.

Skozi spominsko slovesnost sta nas vodila petošolca, Matic in Neža, ki sta najprej poudarila pomen komemoracije in samega ohranjanja spomina na preteklost. Nato sta nekaj besed namenila tudi jesenskemu času ter dnevu reformacije.

Z recitacijami pesmi znanih slovenskih avtorjev, z glasbenimi in drugimi kulturnimi točkami so se učenci poklonili pomenu obeh praznikov, ki ju obeležujemo zadnjega dne v oktobru in na začetku novembra.

Sledil je nagovor predstavnika območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, g. Srečka Lisjaka, ki je nekaj besed namenil pomenu spomina na vse, ki so za domači kraj in svojo domovino pustili največ kar so imeli – svoje življenje.

V nadaljevanju kulturnega programa je g. Srečko Lisjak svečano podelil vodji naše podružnice, ge. Andreji Likar Ivanov priznanje in bronasto plaketo za prispevek, prizadevnost in zasluge pri uresničevanju vloge in pomena združenja v družbi.

Zaključek komemoracije je potekal v parku pred šolo. Člani OZVVS so ob spomenik v spomin Janku Premrlu Vojku prižgali sveče, vsi učenci naše podružnične šole pa so postavili še svoje poslikane kamne s svečkami, ki so jih izdelovali v podaljšanem bivanju oziroma pri pouku likovne umetnosti.

Hvala vsem, ki ste se udeležili naše šolske proslave in počastili tiste, ki so pustili neizbrisen pečat v naših srcih. 

Zahvaljujem se tudi gospodu Srečku Lisjaku in vsem ostalim predstavnikom območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo za odlično sodelovanje, saj skupaj ohranjamo spomin na mrtve in gradimo boljšo prihodnost.

Zavedati se moramo, da šola ni le kraj, kjer se učimo, rastemo in gradimo spomine, ki nas spremljajo vse življenje, ampak je šola tudi kraj, kjer se spominjamo preminulih ob šolski proslavi – komemoraciji. Takšna prireditev je pomemben del izobraževanja, saj učencem omogoča razvoj empatije ter razumevanja zgodovine. 

Učiteljica Anita Hrovatin

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost