041 619 125 info@os-vipava.si

V četrtih razredih matične šole Draga Bajca v Vipavi smo se pridružili akciji OTROCI ZA VARNOST V PROMETU, ki na našem območju poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ OE Nova Gorica.

Bliža se Martinovo, praznujemo ga 11. novembra in še ves teden ali dva. Martinovanja potekajo v vseh slovenskih vinorodnih krajih. S tem slovenskim jesenskim rajanjem pa pridejo tudi nekatera tveganja, povezana s prekomernim pitjem ter vožnjo pod vplivom alkohola.

Vožnja od vplivom alkohola je eden pomembnejših vzrokom za prometne nezgode, ki se končajo s težjim, tudi smrtnim izidom. Zaskrbljujoč je podatek, da je delež nezgod, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, v Goriški regiji nad slovenskim povprečjem in znaša 10,10 %:

Z akcijo OBEŠANKE ZA V AVTO ZA VARNOST V PROMETU je akcija tudi naše učence spodbudila k razmisleku o tveganem in škodljivem pitju alkohola.  Z učenci 4. razredov smo se pri razredni uri najprej pogovorili o prisotnosti alkoholnih pijač v naši družbi, o negativnem vplivu prekomernega uživanja alkohola ter vplivu alkohola na psihofizične sposobnosti ljudi ter ničelni toleranci do alkohola v primeru vožnje.

Vsi učenci so razmislili, kakšno sporočilo bi želeli prenesti voznikom, da bo cesta varen prostor za vse udeležence v prometu. Oblikovali so posebne obešanke za v avto, narisali in napisali svoje sporočilo o pitju in posledicah v prometu in jih posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, na Območno enoto v Novi Gorici.

Obešanke za v avto na temo alkohol in promet bodo policisti ob martinovem razdelili naključno ustavljenim voznikom.

Učenci so v aktivnosti z veseljem sodelovali in se aktivno vključevali v pogovor. Zagotovo je tema uživanja alkohola v družbi ter varna vožnja za naše učence pomembna tema, h kateri se bomo na šoli še vračali.

Povezave do vsebin:

www.sopa.si

www.nijz.si/zivljenjski-slog/alkohol/

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost