041 619 125 info@os-vipava.si

Dan pred začetkom jesenskih počitnic sva se strokovni delavki svetovalne službe Osnovne šole Draga Bajca, Vipava Mojca Habič in Urška Milač v Medgeneracijskem centru v Vipavi udeležili UNICEFOVEGA usposabljanja ob vključitvi naše šole v mrežo Unicefovih Varnih točk, ki jih Občina Vipava vzpostavlja v naši skupnosti. 

Kaj so UNICEF-ove Varne točke?

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori ob šolskih poteh, na primer knjižnice, lekarne, cvetličarne, trgovine, zavarovalnice, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ljudje, ki v Varnih točkah otrokom in mladim prisluhnejo in pomagajo, so posebej usposobljeni, saj se udeležijo posebnega UNICEF-ovega izobraževanja, katerega smo se tokrat udeležili strokovni sodelavci nekaterih ustanov in organizacij iz občine Vipava.

Sodelavka Unicefovih Varnih točk, Eva Kržišnik Janša nam je predala pomembne informacije o delovanju Varnih točk, predstavila izkušnje Varnih točk iz drugih krajev v Sloveniji, prejeli smo Priročnik UNICEF-ovih Varnih točk ter se seznanili, kako pomagati otrokom, kako komunicirati, ko se otrok zateče v Varno točko, ter na katero pristojno institucijo se obrniti kadar je to potrebno. 

Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Tako nalepko je prejela tudi naša šola. 

Več informacij o delovanju UNICEF- ovih Varnih točk najdete na povezavi: https://www.varnetocke.si/

Pripravili: Urška Milač in Mojca Habič

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost