041 619 125 info@os-vipava.si

Tudi na podružnični šoli Goče smo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Že dan prej smo izdelali plakat  o kruhu, ki je letos osrednja sestavina projekta z geslom: Kruh za zajtrk – super dan. V petek pa so skoraj vsi učenci prišli v šolo malo prej, da so pojedli zajtrk. Tudi letos je bil sestavljen iz lokalno pridelanih sestavin. Otroci so tako zajtrkovali kruh z maslom in medom, mleko in kos jabolka. Po zajtrku smo polni moči zamesili kruh. Pustili smo ga vzhajati, nato pa oblikovali tri hlebe. Po malici smo jih odnesli k sosedovim, kjer nam je gospod Jordan zakuril v krušni peči. Tudi njegova žena Mirosanda je izdelala 4 manjše hlebe. Vse je premazala z jajcem, da bi dobili bolj hrustljavo skorjo. Gospod je v peč položil vse hlebe, nato pa nam je povedal še nekaj zanimivosti o peči. Po eni uri peke smo šli pogledati, če se je kruh spekel. Radovedno smo opazovali gospoda, kako je odprl peč in ven enega za drugim jemal hlebe. Gospa Mirosanda je s trkanjem po skorji preverila, če so pečeni. Zahvalili smo se prijaznima sosedoma in kruh odnesli v šolo. Vsi vemo, da je najboljši kruh še topel in svež, zato smo en hlebček takoj razrezali in ga poskusili. Vonj po kruhu je napolnil celo šolo. Vsak učenec je prejel košček kruha tudi za domov.

»Dober kot kruh« je rek, ki ga gotovo vsi poznamo. Hvala gospodu Jordanu in gospe Mirosandi za pripravljenost in prijaznost. Lepo je, ko se lahko povežemo z domačini in s tem ustvarimo otrokom še posebno doživetje.

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost