041 619 125 info@os-vipava.si

Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, ki ga pripravlja in izvaja Javna agencija za knjigo (JAK) v sodelovanju s splošnimi knjižnicami in šolami.

V projektu vsako leto sodeluje tudi naša šola. Na ta način želimo spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja, navduševati šolarje za branje ter jih spodbuditi, da poleg šolske knjižnice obiščejo tudi splošno knjižnico.

Vsi sedmošolci so v oktobru obiskali Lavričevo knjižnico v Vipavi in prejeli v dar knjigo Modri otok, ki jo je napisala Irena Androjna. Svoj drugi roman za mladino je postavila na izmišljen otok nekje na Jadranu … Več nam knjižničarka Valentina ni hotela izdati. Pustolovsko zgodbo s fantazijskimi elementi bomo morali prebrati sami.

Vabim vas, da v nadaljevanju preberete nekaj utrinkov učencev.

Andreja Premrl Prosen, šolska koordinatorica projekta

 

Morje knjig

Bilo je mrzlo jutro in še zaspani smo težko pričakovali odhod v Lavričevo knjižnico. Morje znanih in neznanih knjig nas je čakalo in nas vabilo v svojo veličino. Knjižničarka Valentina nam je razkazala to veliko morje. Povedala nam je, kako najti knjige, če v knjižnici še nismo domači. Med poslušanjem sem opazovala knjige. Rada jih imam in one imajo rade mene. Pritegnejo me že s platnico in naslovom, ki pa mora biti zanimiv in skrivnosten. Trenutno najraje berem fantazijske knjige, ni pa mi žal, če kdaj nevede vzamem tudi kakšno pustolovsko ali detektivsko.

Knjige so priložnost, da se vživimo v nov, nam neznan svet. V tem svetu se lahko veliko naučimo in skupaj z literarnimi liki doživimo veliko dogodivščin.

Zora Furlan, 7. b

 

Obisk Lavričeve knjižnice v Vipavi

V torek, 17. oktobra, smo si dan popestrili z obiskom Lavričeve knjižnice v Vipavi. V njej nas je toplo sprejela knjižničarka, ki nam je predstavila projekt Rastem s knjigo in nam zbudila zanimanje za branje knjige Modri otok, ki jo je dobil vsak sedmošolec. Na kratko nam je spregovorila še o zgodovini knjižnice v Vipavi, mi pa smo jo na koncu nagradili z bučnim aplavzom. Iz knjižnice smo se vrnili v šolo, kjer se je vsak odpravil po svojih poteh – k pouku, domov ali pa na kosilo.

Julija Pestelj, 7. a

Ko smo obiskali knjižnico, nam je gospa knjižničarka predstavila projekt Rastem s knjigo in delovanje knjižnice, razložila nam je pomen črk in oznak na nalepkah na platnicah knjig ter nam povedala, kako so knjige v knjižnici razvrščene. Na koncu smo se razveselili še darila – knjige Modri otok pisateljice Irene Androjna. V knjižnici mi je všeč, saj rada berem in tam preživim precej časa.

Meta Konec, 7. c

Rada berem, ker rada izvem kaj novega. V vipavski knjižnici sem bila prvič in dobila sem dober vtis. Nekateri učenci danes redko stopijo na prag knjižnice, zato upam, da bo tudi zaradi tega projekta kdo postal reden obiskovalec. Hvaležna sem za knjigo, ki sem jo dobila v dar.

Madalina Pesterean, 7. c

 

V pričakovanju branja …

Knjigo Modri otok bomo brali za domače branje v drugi polovici šolskega leta. Ne vem, ali bom z branjem lahko čakala do takrat. Vsaj malo bom vanjo pokukala že prej.

Taja Jež, 7. c

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost