041 619 125 info@os-vipava.si

Zakaji in zatoji radovednosti. Tako je bilo geslo letošnjega tedna otroka, ki je potekal od 2. do 6. 10. 2023. Tudi na podružnični šoli Goče smo imeli zelo aktiven teden. 

V ponedeljek smo napisali vprašanja, na katera bi si želeli poznati odgovor. Učenci 1., 2. in 3. razreda so v šolo prinesli svojo najljubšo igračo ter jo predstavili sošolcem. Kasneje nas je obiskala delovna terapevtka Monika Trošt in nam predstavila svoje delo. Prikazala je pravilno sedenje, nošenje torbe in dvigovanje težjih bremen. Učenci so stehtali svoje torbe, saj teža torbe naj ne bi presegala 1015 % učenčeve teže. Na koncu pa so se preizkusili v izzivu – kako se obleči majico z eno roko. Ugotovili so, da to ni tako enostavno, zato so postali hvaležni, da so vsi zdravi in lahko poskrbijo sami zase. 

V torek nas je obiskal kriminalist Boštjan ter policistka Katarina. Družbo sta jima delala dva policijska psa. Eden je izučen za iskanje prepovedanih drog, drugi pa za iskanje pogrešanih oseb, sodeluje pa tudi pri ostalih policijskih akcijah. Policista sta s seboj pripeljala ogromno opreme, ki jo potrebujejo za šolanje psov, za pridržanje tatov in drugih oseb. Policistka se je pripeljala s policijskim kombijem – marico in otrokom omogočila, da so za trenutek videli, kako je nepridipravom v čisti temi. Seveda so večino opreme morali preizkusiti tudi otroci. Tako so si nadeli policijsko čelado, neprebojni jopič in lisice. Na travniku je policist Boštjan s psom pokazal različne trike, ki jih obvlada policijski pes. Enega psa so lahko učenci tudi pobožali ter se z njim igrali.

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Goče smo v sredo popoldan otvorili žuželčnik tik ob šoli in na novo narisane talne igre na otroškem igrišču. Obiskala nas je tudi gospa Anica iz družinskega gledališča Kolenc. S seboj je pripeljala kar 6 živali: dve kači, puščavsko miš, želvo, krastačo in ježa. Vsako žival je podrobno predstavila ter jo približala otrokom. Najpogumnejši so pobožali vse živali, nekateri so se celo opogumili za fotografiranje s kačo okrog vratu. 

Končno so prišli na vrsti naši fantje. Ljubitelji hitrosti in avtomobilov. V četrtek nas je obiskal Alen Kojič, član Kojič Racing Team, in nam pokazal svoj reli avto. Otroci so se oblekli v opremo, se usedli v avto in se postavili tako, kot se fotografirajo vozniki relija ob prihodu na cilj. 

Naslov petkovega naravoslovnega dne je bil dan zdravja. Obiskali so nas zaposleni iz Centra za krepitev zdravja iz Ajdovščine. Že takoj zjutraj nam je reševalec Domen razkazal reševalno vozilo ter njegovo opremo. Otroci so se z reševalnim vozilom peljali do spodnjega parkirišča pri ekološkemu otoku. Potem so se otroci razdelili v 3 skupine in obiskali različne delavnice, nato pa se zamenjali. Dietetičarka in kineziolog sta poskrbela za to, da so se učenci naučili pripraviti zdrav in raznolik jedilnik ter da so za svoje zdravje poskrbeli tudi z gibanjem. Gospa Damjana je predstavila ustno higieno in učencem preverila čistočo zob. Gospa Karin pa je povzela bistvene informacije o zdravem načinu življenja ter o preprečevanju bolezni. Petošolcem je prikazala tudi osnove prve pomoči. 

Skozi cel teden pa so se petošolci preizkušali v vlogi učitelja, tako v poučevanju svojih sošolcev v 5. razredu kot učencev 1. in 3. razreda. Žana in Pia sta suvereno odvodili pouk spoznavanja okolja v 1. razredu, prav tako Rene in Klara pouk matematike v 3. razredu.  

Prepričani sva, da si bodo otroci ta teden zapomnili za vedno, saj so ga preživeli poučno, aktivno in radovedno. Ob tem bi se zahvalili KS Goče za soorganizacijo dogodkov in sodelovanje. 

Anita Čujec in Vanja Krapež

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost