041 619 125 info@os-vipava.si

Društvo ledvičnih bolnikov Severnoprimorske regije tudi v letošnjem šolskem letu organizira brezplačna predavanja za osnovnošolske otroke na temo »Naše ledvice«.

V torek, 4. oktobra, nas je na naši šoli v Vipavi obiskala medicinska sestra Oddelka za dializo v šempetrski bolnišnici gospa Alenka Bitežnik. Kratko in zanimivo predavanje na temo »Naše ledvice« je izvedla za 4. a in 4. b razred. 

Učenci so spoznali, da so ledvice parni organ fižolaste oblike, ležijo v trebušni votlini in tehtajo približno 150 g. Ledvice opravljajo pomembne naloge za normalno delovanje našega organizma. Njihova naloga je, da čistijo odpadne produkte iz krvi. Po telesu kroži 5 litrov krvi in naši ledvici to količino krvi prečistita 40 krat na dan. Poleg tega ledvice iz telesa odstranjujejo odvečno tekočino v obliki urina, uravnavajo krvni tlak in pomagajo pri tvorbi rdečih krvnih celic. Tvorijo tudi vitamin D, ki zagotavlja čvrste in zdrave kosti.

Učenci so na predavanju spoznali, kako skrbimo, da naše ledvice ohranimo zdrave. Pomemben je zdrav način življenja, to pomeni zdrava prehrana, uživanje veliko zelenjave in sadja ter gibanje na svežem zraku. Pomembno za zdravje ledvic je, da pijemo dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanega čaja ter v naši prehrani porabimo manj soli.

Kadar ledvica zbolijo in odpovejo, je potrebno z dializo kri čistiti in odstranjevati odvečno vodo iz telesa. Bolnikov z odpovedjo delovanja ledvic je v Sloveniji približno 2000. Na dializo morajo prihajati v centre za dializo (ti se nahajajo v več krajih po Sloveniji) in sicer vsak drugi dan, postopek dialize pa traja približno pet ur. Takrat lahko berejo, gledajo televizijo, nekateri tudi zaspijo, saj tak postopek ne povzroča bolečine, le traja kar dolgo. Kadar gre ledvični bolnik na dopust, se mora za dializo dogovoriti s centrom v bližini, kjer preživlja počitnice. Dialize bolnik ne sme izpustiti, saj tako ogrozi svoje življenje.

Ob zaključku predavanja so učenci zelo uspešno odgovarjali še na vprašanja v kvizu in predavateljici v zahvalo za njen prispevek podarili svoj likovni izdelek ter ji na glas zaploskali.

Predavanja o pomenu skrbi za ledvice bo Društvo ledvičnih bolnikov Severnoprimorske regije v tem šolskem letu izvedlo tudi za višje razrede naše šole. 

Gospe Alenki Bitežnik se najlepše zahvaljujemo za prijetno in poučno predavanje. 

Urška Milač

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost