041 619 125 info@os-vipava.si

V tednu od 2. oktobra 2023 do 5. oktobra 2023 je našo šolo obiskalo 15 učencev iz osnovne šole Tyršova zakladni škola Brno s Češke, ki so jih spremljali trije učitelji. To srečanje je predstavljalo priložnost za izmenjavo znanja, kulture in prijateljstva med učenci obeh držav.

 

Prvi dan njihovega obiska, v ponedeljek dopoldan, smo češke učence prijazno sprejeli pred šolo. Naši učenci devetih razredov so pripravili kratko predstavitev Slovenije, Vipave in naše šole. Nato pa so češki učenci izvedli zanimivo delavnico o Češki. Po ogledu naše šole in kosilu so se učenci obeh šol skupaj z učitelji odpravili po Vipavi.

 

V naslednjih dneh so se češki in naši učenci udeležili več bioloških delavnic: mikroskopiranje, raziskovanje flore in favne ob reki Vipavi ter določanje kakovosti vode reke Vipave. Učenci so se pod vodstvom učiteljev poglobili v razumevanje okoljskih vprašanj in ohranjanje narave.

 

Sreda je bila poseben dan, saj so se češki učenci in učitelji odpravili na obisk našega podružničnega oddelka v Vrhpolju.

 

V četrtek smo na naši šoli organizirali Dan jezikov, kjer so češki učenci imeli priložnost spoznati različne jezike in kulture. Hkrati so sami pripravili delavnico o češkem jeziku, kar je bila odlična priložnost za naše učence, da se seznanijo z njihovim jezikom. Na koncu dneva so češki učenci in učitelji tudi sami sodelovali v delavnici o slovenskem jeziku, ki smo jo pripravili posebej zanje.

 

Obisk čeških učencev na naši šoli se je zaključil v četrtek popoldan s prijetnim druženjem, kjer so se navezali nova prijateljstva. Ta izmenjava je bila dragocena izkušnja za vse udeležene. Upamo, da se bodo takšna srečanja in izmenjave nadaljevala v prihodnosti in pripomogla k še tesnejšim vezi med državama.

Samo Jamšek

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost