041 619 125 info@os-vipava.si

V četrtek, 28. 9. 2023, smo s šestošolci izvedli EKO dan. 

Iz Komunalno stanovanjske družbe d.o.o. Ajdovščina so nas seznanili z ločenim zbiranjem odpadkov ter nam predstavili vozilo za odvoz odpadkov. Vsak učenec je v trajno last prejel mini zabojnik za biološke odpadke.

Iz družbe ZEOS, d.o.o. nas je brezplačno obiskalo ozaveščevalno vozilo E-transformer 2.0. Družba izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij, odpadnih industrijskih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predajajo v postopek nadaljnje obdelave. 

V vozilu smo si ogledali kratek animiran video o krožnem gospodarstvu, prisluhnili kratkemu predavanju o e-odpadkih, si ogledali muzej aparatov iz naše bližnje in daljne preteklosti, si ogledali primere trajnih magnetov in proces njihove reciklaže ter se pomerili v retro računalniških igricah.

Ker pa imamo v Vipavi tudi čistilno napravo, smo se sprehodili do nje, kamor priteče odpadna voda ter kanalizacija iz gospodinjstev. Mikroorganizmi in bakterije v različnih bazenih jo pomagajo očistiti, da tako prečiščena odteče v reko Vipavo. 

Pobrali pa smo tudi smeti v okolico šole in igrišča.

 Vodja naravoslovnega dne:

Tina Bevk

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost