041 619 125 info@os-vipava.si

V letošnji pomladi se je po štirih letih organiziralo revijo otroških in mladinskih pevskih zborov Pomlad je naša. Tokrat so bili v organizaciji OI JSKD Ajdovščina zbori naše doline razdeljeni v dve skupini in so torej svoje petje postavili na ogled v torek, 18. 4. 2023 ter v sredo, 19. 4. 2023. Revija je obakrat potekala v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, strokovno mnenje o reviji je podala znana tolminska zborovodkinja Barbara Kovačič.

Na reviji je bila naša občina zastopana z dvema otroškima zboroma; OPZ Stanko Premrl, ki ga sicer vodi Vida Fabčič, a je zaradi njene odsotnosti tokrat pred otroške glasove dvignila roke Nadja Bratina Berčan, ter OPZ Poke Osnovne šole Draga Bajca Vipava pod vodstvom Nadje Rodman Koradin. Zbora sta spremljali korepetitorki Anja Jurca in Klara Maljuga. Naše Poke so se predstavile s tremi ljudskimi priredbami razičnih avtorjev. Zapeli so Kuharjevo priredbo V dolinci prijetni, Quaggiatovo Sonce ljubó ter Kumarjevo Papjev, podnanoški pevci pa Shalomom, Pesmijo o sinički in Pesmijo za špas. 

Delo vipavskih pevcev je bilo sicer začeto že v šoli, saj so svoje glasove ogrevali, usklajevali in izboljševali zvočno podobo med 4. in 5. šolsko uro v mansardi. Vajam se je že dopoldne pridružila tudi Klara Maljuga, ki je pevce ves čas vodila, usmerjala dirigentko in korepetirala zbor. Prav zanimivo je slišati, kako iz vsakdanjega petja drugošolcev, tretješolcev in četrtošolcev le nekaj izbranih upevalnih vaj naredi čisto drugačno zvočno podobo.

S pevci smo se zbrali popoldne pred samo dvorano, preverili postavitev in se podali na zborovske praktikable. Zvočna podoba novega prostora je pevce nekoliko zmedla. K sreči smo imeli do samega nastopa še nekaj časa, kar so učiteljice Vida Trošt, Maja Funa in Nadja Rodman Koradin izkoristile za predstavitev nekaterih ljudskih balad, nekaj časa pa so pevci imeli tui za skok po rimskem obzidju. Ko so prvi pevci že končali svoj nastop, smo se vipavski začeli preoblačiti. Zaradi velikega števila otrok v predverju dvorane ni bilo mogoče prepevati, lahko pa smo naredili nekaj tihih tehničnih vaj. Tik pred zaveso so potekali še zadnji popravki in zadnje spodbude.

Zbor je na reviji našo šolo primerno predstavljal. Želeli bi si, da bi v zbooru prepevalo več otrok. Petje v zboru res ni zahtevna stvar, saj so vaje v času, ko je sicer podaljšano bivanje, pa še učiteljica poskrbi, da pevci pridejo na kosilo navadno v času, ko ni vrste.

Doživetje izkušnje petja na odru pred večjo in neznano publiko je neponovljivo. Ko bodo mladi pevci odrasli v razne strokovnjake, predavatelje, doktorje znanosti in druge pomembne znanstvenike, bodo z izkušnjo »stati pred neznanimi in pokazati najbolje« lažje predstavljali svoje pomembne raziskave. Še najlepše pa je, ko otroci skupaj z odraslimi zapojejo na kakšnem neformalnem srečanju, rojstnodnevni zabavi ali celo med vožnjo. Spodbujajte otroka k petju – kjerkoli in kadarkoli. Hvala!

Nadja Rodman Koradin

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost