041 619 125 info@os-vipava.si

V četrtek, 11.11.2021 smo organizirali kulturni dan za sedmi razred.  Kulturni dan je bil namenjen predstavitvi Podnanosa.

Učenci so spoznali naravno geografske značilnosti kraja. Seznanili so se z zgodovino kraja in ugotovili, da se je ime kraja spremenilo. Danes nosi kraj ime po geografski legi- Podnanos, ker leži pod planoto Nanos, v preteklosti pa se je imenoval po župnijskem zavetniku –sv. Vid oz. Šembid. Ogledali smo si župnijsko cerkev sv. Vida in podružno cerkev v Podbrjah, kjer so se seznanili z renesančno in baročno umetnostjo. V župniijski cerkvi so si ogledali freske iz 15. stoletja. Ogledali smo si tudi druge pomembne stavbe in se seznanili z arhitekturnimi značilnostmi časa v katerem so bile zgrajene.

Spoznali so, zakaj pravimo Podnanosu tudi »rojstni kraj slovenske himne«. Ogledali smo si rojstno hišo skladatelja in duhovnika Stanka Premrla, ki je uglasbil našo državno himno.  Seznanili smo se tudi z drugimi pomembnimi osebnostmi, ki so se rodile ali delovale v Podnanosu in so pustile svoj pečat v širšem slovenskem prostoru.

Učenci so bili razdeljeni v dve skupini. Ena skupina je šla peš v Podnanos in nazaj z avtobusom, druga pa obratno. Tako smo spoznavanje značilnosti kraja popestrili s športno aktivnostjo.

Elena Kodre Nabergoj

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost