041 619 125 info@os-vipava.si

V petek, 8. 10. 2021, smo z učenci 9. razreda izvedli interdisciplinarno ekskurzijo v Posočje. Obiskali smo rojstni kraj primorskega pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča, vojaški Kobariški muzej 1. svetovne vojne, kostnico v Kobaridu ter se se zapeljali do Trga Evrope v Nov Gorici. 

Na poti do Posočja so učenci spoznavali naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti ter zgodovinske vsebine obiskanega območja. Prvi postanek je bilo Vrsno, rojstni kraj Simona Gregorčiča. Učenci so spoznali življenje in delo primorskega pesnika ter si z roba vasi ogledali prelep 88 m visok Gregorčičev slap. Žal je megla zakrivala vrh Krna in Batognice, kjer so potekali srditi in težki boji 1. svetovne vojne. Pot nas je nato vodila do Kobariškega muzeja. Učenci so preko bogate muzejske zbirke spoznali potek 1. svetovne vojne. V dar smo prejeli tudi knjigo o Soški fronti, ki bo obogatila našo šolsko knjižnico. Po končanem ogledu muzeja smo se povzpeli do kostnice. Ker prazen žakelj ne stoji pokoncu smo se seveda morali tudi okrepčati. Znanje, ki so ga učenci usvojili na terenu, so s pomočjo učnega lista tudi preverili in utrdili. Učitelji smo z veseljem opazovali timsko delo otrok jih usmerjali in vodili do pravilnih rešitev. 

Na poti proti domu smo se zapeljali do Trga Evropa v Novi Gorici, ki je danes simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol evropskega združevanja in opuščanja razmejevanj. 

Polni novih znanj smo se v poznih popoldanskih urah vrnili v vetrovno Vipavo. 

Andreja Jamšek, vodja kulturnega dne

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost