041 619 125 info@os-vipava.si

Segrevanje sanitarne vode na matični šoli je postalo okolju bolj prijazno in energetsko učinkovitejše 

Sanitarno vodo na matični šoli smo do maja segrevali z ekstra lahkim kurilnim oljem. Sistem ogrevanja sanitarne vode je bil zastarel in zelo potraten. Posodobitev je tako bila nujna. 

Trideset let star bojler, ki se je oskrboval iz toplovodnega kotla, je zamenjala toplotna črpalka zrak/voda. Izvajalec je izbral Kronotermovo visoko učinkovito toplotno črpalko, ki omogoča pripravo večje količine tople sanitarne vode. Primarni način ogrevanja sanitarne vode temelji na zunanjem zraku. Za pomoč pri ogrevanju toplotna črpalka uporablja še električni grelec. V sistem je vključena še filtracija vode, ionski izmenjevalec za mehčanje vode in UV dezinfektor. S filtracijo iz vode ostranimo trde delce in tako zaščitimo pipe, pralne in sušilne stroje ter ostale naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo sanitarno vodo.  Izločanje vodnega kamna močno poveča porabo energije in skrajša življenjsko dobo grelnih in hladilnih naprav. Zato je potrebno vodo mehčati. Slednje dosežemo prav z uporabo ionskih izmenjevalcev, ki na osnovi ionske izmenjave nase vežejo kalcij in magnezij ter s tem mehčajo vodo in tako iz nje odstranijo vodni kamen. Z ionskim izmenjevalcem smo se izognili odlaganju vodnega kamna v ceveh, pralnih strojih, pomivalnih strojih, mrežicah pip, ventilih in straniščnih školjkah. S tem smo podaljšali življenjsko dobo naprav in prihranili kar nekaj energije. Ko voda teče skozi UV dezinfektor, UV žarki v vodi uničijo mikroorganizme, struktura vode pa ostaja nespremenjena.  Za stalno prisotnost tople vode je na uporabnikih vode vgrajena tudi cirkulacijska črpalka. Nov sistem je energetsko varčnejši in učinkovit.

Toplotna črpalka je skrita v kurilnici, sprememba načina ogrevanja je na prvi pogled neopazna, a prav ta posodobitev prispeva k bolj kakovostnemu zraku in pripomore k ohranitvi našega okolja.

Investicijo je v celoti pokrila ustanoviteljica šole. Za finančno podporo se Občini Vipava iskreno zahvaljujemo.

Mojca Pev

 

 

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost