041 619 125 info@os-vipava.si

Nove oblike dela ponujajo nove možnosti.

V četrtem razredu v tem času obravnavamo pri urah slovenščine opis poklica, pri glasbeni umetnosti pa se pogovarjamo o operi. Na videokonferenco smo, da bi izvedeli čim več o tej temi, povabili opernega pevca Aljaža Žgavca, ki nam je povedal veliko zanimivega.

Povedal nam je, kako je prišlo do tega, da je postal operni pevec. Zaupal nam je bolj ali manj zanimive dogodke iz svoje kariere. Ponosen je, da je v operni hiši poleg njega zaposlenih kar nekaj primorcev. Njegov poklic nam je bil predstavljen kot pester, zanimiv, z možnostmi potovanja, srečanja zanimivih osebnosti,…. Med pripovedovanjem man je pokazal fotografije operne hiše, iz njegovih priprav na operno predstavo ter tudi fotografije postavitev na odru, kjer je pel. Kljub temu, da kot učenec naše šole  ni obiskoval vaj pevskega zbora, ga je življenjska pot pripeljala v ljubljansko operno hišo in trenutno tudi na študij solopetja v Zagreb. Ob zaključku smo si zaželeli, da bi se ti čudni časi čim prej končali in da bi nam bilo omogočeno gledanje operne predstave v živo.

Na konferenco so bili povabljeni četrtošolci iz matične šole ter iz podružnice v Podnanosu. Nekaj izmed njih je pevcu vnaprej postavilo vprašanja, nanje je odgovoril ob zaključku srečanja. Ker pa je bilo dovolj časa, so učenci lahko postavili vprašanja gostu tudi neposredno. Tako srečanje je bilo za to generacijo prvič organizirano in ugotovili smo lahko, da so se učenci kljub novemu okolju zelo kulturno vedli. Prepričani smo, da bodo kulturni nivo ohranili tudi med obiskom operne hiše.

Nadja Rodman Koradin

(Skupno 295 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost