041 619 125 info@os-vipava.si

Letošnje, precej neprijetno leto, se bo končalo precej lepše. Vsaj v astronomskem smislu – z veliko konjunkcijo Jupitra in Saturna. Poravnava obeh planetov se zgodi približno na vsakih 20 let. A ne vedno v decembru in tako blizu kot letos. Nazadnje sta bila planeta tako blizu skupaj pred skoraj 800 leti (leta 1226). Razdalja med planetoma bo še vedno na milijone kilometrov, a z Zemlje se bo zdelo, da se skoraj dotikata – na nebu bosta videti kot dvojna »zvezda« (razdalja med njima bo 0,1 stopinje). Vse skupaj je še bolj zanimivo, vsaj v simbolnem smislu, saj se bo to zgodilo na zimski solsticij, 21. decembra.

V spodnji simulaciji si lahko ogledate bližanje Jupitra in Saturna za obdobje 10. 12 do 21. 12 (simulacija je narejena s programom Stellarium).

Ponekod imenujejo ta pojav tudi »Božična zvezda« ali »Zvezda iz Betlehema«, ker je dogodek blizu Božiča, čeprav ni astronomskih dokazov, da bi bil ta pojav viden ob rojstvu Jezusa.

Če spadate med tiste, ki verjamejo, da imajo plinaste in kamnite krogle, ki krožijo okrog Sonca, več »pojma« o vaši bližnji prihodnosti kot vi sami, potem še zanimivo astrološko »dejstvo«. Prihod Jupitra in Saturna v ozvezdje Vodnarja naj bi prinašalo nov red, nove vizije.

Naslednja velika konjunkcija bo leta 2080, leto kasneje pa bo možno opazovati popolni Sončni mrk iz Slovenije. Tako velika konjunkcija oz. še večja kot jo bomo lahko opazovali v tem mesecu, naj bi bila šele leta 2400 – če ima kdo namen opazovati takrat 🙂

Planeta se bosta do 21. decembra bližala, nato pa oddaljevala drug od drugega. Vidimo ju lahko takoj po sončnem zahodu v smeri jugozahod, nizko na obzorju, zato ju bomo lažje opazovali s kakšnega hriba z odprtim pogledom proti jugozahodu. Izplača se izkoristiti vsak večer z jasnim vremenom v decembru, da ju »ujamemo«, saj imamo redko priložnost opazovati tako redek astronomski pojava s toliko simbolike.

Če vam uspe fotografirati oba planeta, lahko pošljete fotografije na naslov samo.jamsek@os-vipava.si in jih bomo objavili na naših spletnih straneh.

Samo Jamšek

(Skupno 208 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost