041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Kultura je …

Feb 12, 2020

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom so v okrašeni telovadnici naše šole na prireditvi nastopili učenci od prvega do devetega razreda. 

Povezovalki Tinkara in Maruša sta nas  v uvodu spomnili na našega pesnika Franceta Prešerna. Nato so nam prvošolci ubrano sporočili, kaj počnejo v šoli in nas spraševali, če spoznamo pravljico, kjer »imajo vse besede krila«. Ob prepletanju pesmi treh šolskih pevskih zborov so sledili nastopi učencev z dramatizacijo Lainščkove Pesem za majhna čebljala in pesmi Daneta Zajca Numizmatiki, o zgodbi, v pesku izgubljeni. Ob svojih ilustracijah nam je šestošolka pripovedovala ljudsko pravljico O treh bratih občutljivih, ki nam sporoča, da je občutljivost posebna lastnost. 

Prešeren je v vrstice, kitice in rime prelil vsa svoja čustva. Zaljubil se je, kar je za vedno spremenilo njegovo življenje. MPZ je zapel njegovo ljubezensko Pod oknom, devetošolec pa je deklamiral pesem Kam?. Naša Katarina je izbor dopolnila s sodobnejšo pesmijo Ne bodi kot drugi.

Za konec so nam drugošolci program izvrstno obogatili s svojo predstavitvijo, kaj je zanje kultura: »Kultura je, da se mama in tata lepo oblečeta in gresta v gledališče; ko v jedilnici pozdravim kuharice in se jim zahvalim za okusno kosilo; da pozdravim vse odrasle ljudi, ki jih srečam na šoli; ko pojem v šolskem pevskem zboru; ko glasno, razločno in v knjižnem jeziku deklamiram pesmico …« In mi smo jim močno zaploskali. 

                                                                                                         Livija Lango

Foto: učenci fotografskega krožka

Foto: učenci fotografskega krožka

Najbolj iskano

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost