041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

KD: Ogled filma Tistega lepega dne in obisk »večnega mesta« Vipavski Križ

Nov 19, 2019

V petek, 15 . 11. 2019, smo z učenci 9. razreda izvedli drugi kulturni dan v tem tednu. Učenci so si najprej v Dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini ogledali črno-beli slovenski film Tistega lepega dne. Nato nas je pot vodila do Vipavskega Križa, ki sodi me najlepše kulturne spomenike v Sloveniji. Tam smo se razdelili v dve skupini; prva skupina si je ogledala »večno mesto«, druga skupina pa si je istočasno ogledala samostan in samostansko knjižnico. Po 35 minutah sta se skupini zamenjali.

Učenci so poleg arhitekture, bogate zgodovine in lepo urejenega kraja, ki je veljalo za najmanjše mesto v habsburški monarhiji, spoznali tudi bogato likovno in literarno vrednost kraja. V samostanski cerkvi tako npr. hranijo največjo baročno sliko »Slava Svete Trojice« iz l. 1668 pri nas ter Sveti priročnik (5 knjig pridig) znamenitega svetokriškega pridigarja, rojaka kapucina, Janeza Svetokriškega.

Kljub napovedanemu deževju, dežnikov skorajda nismo potrebovali. Tako, da smo se suhi in bogatejši za nova znanja v šolo vrnili ob predvidenem času.

Andreja Jamšek

Najbolj iskano

(Skupno 194 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost