041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

UMETNOST JE »KUL«

Feb 21, 2019

V ponedeljek, 18. 2. 2019 smo se učenci in učitelji 2. in 3. razreda vseh šol odpravili v Novo Gorico. Ko smo prispeli v središče mesta, smo pred sabo zagledali mogočno pročelje gledališča, na katerem je pisalo Slovensko narodno gledališče (»Končno vemo, zakaj kratica SNG☺«). V preddverju so nas pričakale prijazne uslužbenke, ki so nas popeljale v prostore gledališča. Ogledali smo si zaodrje, dvorano, maskirnico s frizerskim salonom, garderobe dramskih igralcev … Nazadnje smo si ogledali še prostor, kjer skladiščijo vse predmete, ki jih potrebujejo za scenografijo predstav. Presenečeni smo bili nad količino in velikostjo vseh prostorov. Imeli smo tudi veliko srečo, da smo srečali igralce predstave Živalske novice, ki so se ravno pripravljali za nastop. Sledila je malica, oddali smo garderobo, razdelili vstopnice in vstopili smo v največjo dvorano gledališča. Komaj smo dočakali, da se oder odpre in Živalske novice začnejo. Pred tem nas je še dramaturginja nagovorila in nam povedala par zanimivosti o predstavi.

Sledila je enourna poučna zabava na udobnih sedežih. Dolgčas je okužil muhe, trave ni, krave znorele, vojna za travo, raca spet padla z neba in  kako lepo je biti papagaj. V vseh omenjenih epizodah kot glavni junak nastopa simpatičen, včasih neroden, a vseskozi originalen fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v napete, nepredvidljive in zabavne peripetije.

Predstava nam je bila tako všeč, da so nam rime iz dramskega teksta odmevale še naslednji dan.

Hitro je minilo, a še hitrejše smo se morali odpraviti v sosednjo kulturno ustanovo – Goriško knjižnico Franceta Bevka. Tam so nas zopet pričakale prijazne knjižničarke, ki so nas popeljale po celotni knjižnici in nam predstavile njihovo delo ter pokazale, kaj vse hranijo tam. Tudi sami smo lahko tipali knjige, revije, zbornike, ki jih hranijo v arhivu knjižnice, vendar smo si morali pred tem nadeti posebne bele rokavice, ki preprečujejo poškodbe le teh. Najbolj očarani smo bili nad posebno pravljično in kreativno sobo. Zagotovo se bomo vrnili tja, ko zdaj vemo, kje to je. Izvedeli smo tudi, kako postanemo člani njihove knjižnice in kako si izposodimo ter sami vrnemo knjižno gradivo na knjigomatu.

Polni vtisov in novosti smo se odpeljali proti šoli, kjer nas je že čakalo kosilo.

Človek mora biti najprej in predvsem človek, potem lahko vsa umetnost izhaja iz tega.” (Neznan avtor)

Učitelji in učenci 2. in 3. razreda

Najbolj iskano

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost