041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Naša Evropska tržnica

Okt 1, 2018

Prva delovna sobota v septembru je bila na naši šoli prav posebna. Ker smo v tem tednu praznovali evropski dan jezikov in ker je naša šola vključena v projekt Jeziki štejejo, smo ta dan spoznavali, raziskovali in izdelovali vse, kar je povezano z Evropo, njeno kulturo, zgodovino, geografijo, kulinariko, glasbo in jeziki. Na koncu smo pripravili tržnico, ki smo jo poimenovali kar Evropska tržnica in nanjo povabili starše in ostale obiskovalce.

Kaj vse smo počeli v štiriindvajsetih delavnicah?

Spoznavali smo znamenitosti evropskih glavnih mest, izdelovali evropske zastave, prepoznavali evropske himne, raziskovali tradicionalno glasbo, osvajali vrednote Evropske unije, izdelovali družabne igre in sestavljanke v različnih jezikih in se v njih tudi naučili pozdravljati, sestavljali zgodbe, pregledovali slikanice v tujih jezikih, pisali v različnih pisavah, pripravili tradicionalno angleško čajanko, plesali tradicionalne evropske plese in še in še.

V tri delavnice smo povabili prav posebne gostje. V delavnici Lingua latina nas je profesorica latinščine Polonca Župančič učila predstavljati se v latinščini. S študentko češčine, Anette Pavić, smo pripravljali tradicionalne češke jedi. Priprave latvijskih slaščic pa nas je naučila naša gostja iz Latvije, gospa Alina Asberga Nabergoj.

Vse tujejezično gradivo so nam priskrbeli v TIC-u Vipava. Slikanice v tujih jezikih pa nam je posodila Lavričeva knjižnica.

Naša tržnica je privabila veliko obiskovalcev. Pozdravit nas je prišla tudi koordinatorka projekta Jeziki štejejo, prof. dr. Lucija Čok.

Kako so naši sošolci doživeli ta dan?

Veronika iz 9. b: Imela sem se fajn, naučila sem se predstaviti v latinščini.

Klara iz 7. b: Kar sem se naučila, mi bo prišlo prav pri geografiji.

Sebastjan iz 5. a: Delavnica mi je bila všeč, ker smo ustvarjali in spoznavali nove države.

Eva iz 5. b: Zanimivo je bilo ugotavljati, katera glasba spada v katero državo.

Tristan iz 7. b.: Najbolj mi je bilo všeč izdelovanje spomina v nemščini.

Ema iz 8. b: Pri delu smo morali biti zelo natančni. Iz lesonitnih plošč je bilo potrebno izrezati vsako državo posebej.

Neža iz 4. a: Bilo je res zabavno, naučila sem se veliko zabavnih iger in jih bom pokazala tudi doma.

Učenci novinarskega krožka

Najbolj iskano

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost