041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

NAGRADNI IZLET FESTIVALA LABIRINT V PLANETARIJ

Mar 29, 2018

Na naravoslovno tehničnem festivalu Labirint sta bili letos med drugimi nalogami nagrajeni tudi dve iz naše šole. Dekleta iz 6. razreda,  Eva Kovač, Maruša Štimec in Petra Vdovč, so predstavila, kako barva vpliva na priljubljenost jedi. Vpliv barve jedi sta raziskovali med učenci naše šole pod mentorstvom Barbare Kodelja Pavlin in Mirjam Goričan Štimec. Fantje iz 6. razreda. Rudi Fajdiga, Matic Gregorič in Vid Zorn, pa so se ukvarjali z bolj fizikalno temo. Preučevali so pospešek kroglice pri kotaljenju po klančini. Za mentorja so si izbrali kar starše zato je naloga nastajala bolj doma. Vseh šest omenjenih učencev pa je za svoje delo prejelo nagradni izlet v Planetarij v Podčetrtek.
Tako smo se 21. marca pred šolo vkrcali na avtobus, ki je zmagovalce festivala in njihove mentorje, popeljal proti Podčetrtku. Med potjo so se sklepala nova prijateljstva z učenci drugih šol, razvijali so se znanstveni pogovori, kot se za mlade raziskovalce to spodobi. Po dveh urah se je avtobus ustavil na Jelenovem grebenu pri Podčetrtku. Kot že ime pove so tu doma jelenčki. Obkrožajo dvorišče znanega gostišča in seveda Planetarija. Zanimiva dobrodošlica je navdušila tako učence kot tudi nas mentorje.
V sodobnem Planetariju so učencem pripravili dvourno delavnico spoznavanja vesolja, njegovih dimenzij in zanimivosti. Spoznali so črno luknjo, planete, astronavtove pogoje ter mnogo drugih zanimivih stvari, ki jim prej niso bile tako blizu. Ob različnih poskusih z dušikom in brezzračnim prostorom so si lažje predstavljali, kako mrzel in prazen prostor obdaja naš planet. Ob zanimivih 3D projekcijah so se čudili in včasih ostali brez besed. Planetarij je bil res pravo doživetje. Kljub mrazu, ki je bil tisti dan, so učenci izražali navdušenje nad izletom. Posladkali so si ga pa še z obiskom tamkajšnje Čokoladnice. Opremili so se z darilci za domače in se odpravili nazaj, na pot proti Vipavski dolini.
Pričakalo nas je sonce. Spomine in fotografije pa so učenci že obljubljali domačim poslušalcem. Planetarij in nagradni izlet festivala Labirint je bil po njihovih besedah “res zakon”.
Mirjam Goričan Štimec, mentor

Najbolj iskano

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost