041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Po Dolenjski malo drugače

Jun 12, 2020

Če bi šolsko leto teklo po ustaljenem redu, bi danes osmošolci uživali na zaključni ekskurziji po Dolenjski. Ker je vse drugače, kot smo bili navajeni, je bilo tudi spoznavanje Dolenjske na drugačen način. Bili smo v Vipavi, v šoli, v učilnicah kemije in biologije. Po zemljevidu smo s svinčnikom potovali skozi Raščico, Ribnico in Dolenjske toplice. Večino krajev smo videli v virtualni obliki. Utrdili smo znanje o pomenu Primoža Trubarja, prve slovenske knjige in reformacije za Slovence. S pomočjo virtualne razlage dolgoletnega vodnika Andreja Perhaja v Trubarjevi spominski sobi v Raščici in s pomočjo slovenskega filma Heretik smo obnovili znanje o Trubarjevem življenju.

Seznanili smo se z vedo o pisavah – tipografijo. Skupaj smo preučili nekaj izbranih primerov pisav in kaj vse lahko s pisavo ponazorimo. Izdelali smo  likovno delo, v katerem smo oblikovali lastno pisavo in z njo oblikovali svojo inicialko ali celotno ime. Spregovorili smo tudi o zadnjem čarovniškem procesu na Kranjskem v Ribnici proti Marini Češarek in skupini žena, ki so bile obsojene čarovništva leta 1701. Spoznali smo, da Ribnica ni znana samo po suhorobarstvu in lončarstvu. 

Ogledali smo si še dokumentarni film Okužba, za današnji čas z zelo aktualno vsebino. Z ogledom dokumentarca in kasnejšim krajšim pogovorom smo spoznali: korake pri znanstvenem delu (raziskovanju), praktično uporabo matematičnih orodjih in IKT pri napovedovanju širjenja okužbe ter pomen in vpliv spoznanj naravoslovnih ved na vsakdanje življenje. 

Ana Kobal, vodja tehničnega dneva

 

Najbolj iskano

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost