041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Kliči na Jisti

Apr 7, 2020

V času , ko moramo delati vse od doma, se nam na računalniških ekratnih odpirajo nove možnosti medsebojnega sodelovanja. Učenci, ki so vešči računalniške tehnike, se z novodobnimi pripomočki hitro znajdejo in vspostavijo take in drugačne stike z vrstniki in učitelji. Nekoliko težje je učencem razredne stopnje, saj  ti navadno še nimajo svojih e-naslovov, s tem ne morejo odpreti svojih e-računov za različne aplikacije, ki omogočajo video klice na daljavo. K sreči imamo na naši šoli iznajdljive starše in starejše brate in sestre, ki nam stojijo ob strani in nam pomagajo pri medsebojni komunikaciji.

V 4.b razredu že dva tedna »malicamo« skupaj na video klicih s pomočjo aplikacije jitsi.meet. To ne pomeni, da učenci pred ekrani jedo, tako početje ni primerno. To pomeni, da se v času šolske malice med 9.30 in 10.00 dobimo na video klicu in si kaj povemo. Od začetkov, ko je bilo prisotnih samo 5 učencev, pa do danes, ko je prisotnih 90% učencev razreda, smo zelo napredovali na več področjih. Najprej kot učiteljica ugotavljam, da učenci niso več v pidžamah, ampak so ob tisti uri lepo urejeni, zbrani za delo, pripravljeni odgovarjati na klepet sošolcev. Po prvih minutah ogledovanja ekrana polnega obrazov sošolcev se sporščeno domače okolje spremeni v šolski razred, kar prinese zagotovo več odgovornosti do opravljenega dela. Zelo nerodno je, če učiteljica nekoga opozori, da ni nekaj lahkega še opravljenega. 

V tem času se učimo primerne komunikacije v video klicih. Za nas učitelje je slika obraza vašega otroka zelo pomembna, pa čeprav samo vsake toliko pokima ali zamahne z roko. Na ta način takoj dobimo tisto prvo povratno informacijo, ki jo drugi načini komuniciranja ne omogočajo. Obenem se med klici pri učencih vzdržuje občutek pripadnosti razredni skupnosti in s tem zmanjšuje občutek osamljenosti. Zahvaljujem se in čestitam vsem staršem, ki se trudite z vspostavljanjem povezave. 

Video klici niso dobrodošli samo v razredni skupnosti, ampak se v danih trenutkih kažejo kot primerna komunikacija tudi med učitelji v aktivu. 

Kljub vsej odlični tehnologijo pa učenci na zid vedno znova pišejo, da pogrešajo pravo šolo in prave sošolce. Upamo, da vse hudo čim prej mine.

Nadja Rodman Koradin

Najbolj iskano

(Skupno 238 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost