041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Nazaj k naravi

Mar 31, 2020

Sončno nedeljsko jutro smo se odpravili na pohod na Javornik. Z avtom smo se najprej peljali skozi Budanje proti Colu in Pri vodnjaku zavili desno proti Javorniku. Avto smo parkirali pri kapelici. Najprej smo se preobuli v planinske čevlje, se oblekli in se z nahrbtnikom na ramah odpravili proti našemu cilju. Takoj smo začeli izpolnjevati naloge. Prva naloga je bila: s kamnom zadeti tri drevesa. Pri tem sem bil zelo uspešen. Nato smo se odpravili naprej. Prvi klanec sem trikrat pretekel, kar je bila tudi naloga. Ker smo morali risati po tleh, sem izkoristil dano možnost in risal kar v sneg.

Vsi smo zelo uživali, tudi tata je risal.

Na poti smo opazili nenavaden prizor, saj smo našli arašide, posejane enega za drugim (na sliki označeno z rdečo). Ob poti je bilo veliko spomladanskih cvetlic (trobentice, žafrani, lapuh, zvončki, regrat, podlesna vetrnica, jetrniki, telohi…), čemaža. Videli smo tudi mačice, ki jih pri nas že davno ni več. Skozi gozd smo poslušali ptičje petje in opravljali še druge zahtevane naloge.

Ko smo prispeli do Pirnatove koče na Javorniku, smo se usedli na klopi k mizi in pomalicali. Ljudi skorajda ni bilo, saj je bila koča zaradi virusa zaprta. Po malici smo se odpravili proti vrhu, kjer je razgledni stolp. Vreme ni bilo jasno, zato tudi razgled ni bil ravno najboljši. Od stolpa smo šli po stezi skozi gozd. Pot je bila kar precej blatna. Med hojo smo peli pesmice, zgradili stolp iz kamenja in preplašili vse ptice in ostale živali, saj smo bili zelo glasni. Videli pa smo odtise živali, njihove iztrebke, nekaj otrplih slepcev in veliko luknjo v trhlem drevesu, ki jo je najverjetneje naredila žolna. Na jasi, kjer smo pojedli popoldansko malico, je bilo vse belo od žafranov. Tam smo poizkusili srečo in hoteli najti kakšen odpadel jelenji ali srnjakov rog. Vendar te sreče nismo imeli.

Odpravili smo se naprej po lepi potki skozi gozd in se s storži trudili žonglirati. To mi ni uspelo, saj so storži leteli sem in tja. Malo pred koncem našega pohoda, nas je presenetil dež. Zato smo malce pohiteli v avto.

Polni lepih vtisov in malce utrujeni, smo se odpeljali domov.

Filip Krašna

Nazaj k naravi – Filip Krašna

Najbolj iskano

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost