041 619 125 info@os-vipava.si

Preprečevanje okužbe z virusom

Feb 27, 2020

Spoštovani.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, ki jih priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje:

Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
Upoštevamo pravila higiene kašlja.
Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo (vsaj 1 minuto).

V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Šola skupaj z ustanoviteljico z vsemi enotami in službami, ki so zadolžene za zdravje občank in občanov, redno spremlja navodila na državni ravni in temu bo tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe. Izvajanje ukrepov, kot sta zapiranje javnih ustanov, glede na trenutno stanje ni potrebno.

V skladu z Državnim načrtom epidemijo nalezljive bolezni razglasi minister, pristojen za zdravje, MIZŠ pa ima v primeru razglasitve epidemije pristojnost za odločanje glede prenehanja pouka (»zapiranja šol«), kar pomeni, da šola odločitve glede prenehanja pouka v dani situaciji sama ne more sprejeti.

Na MIZŠ so 25. 2. 2020 odprli nov elektronski naslov: :vprasanja.mizs@gov.si, ki je namenjen vsem deležnikov v vzgoji in izobraževanju (ravnateljem, učiteljem, staršem in otrokom) glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Vprašanja, ki bodo postavljena na tem naslovu in  ne bodo v pristojnosti MIZŠ, bodo posredovali pristojnim institucijam.

Podrobnejše informacije lahko spremljate tudi na spletni strani https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-izobrazevanje-znanost-in-sport/

Pošiljamo vam še povezavo do spletnih strani NIJZ, kjer najdete več informacij:
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

V upanju na zdravje in dobro počutje vseh Vas lepo pozdravljamo!

Mojca Pev, ravnateljica

Najbolj iskano

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost