041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ND TRST

Maj 6, 2019

V torek, takoj po Veliki noči, smo se odzvali na prosti termin CŠOD in s 7. razredi obiskali Trst. Že na poti v mesto smo bili opozorjeni na sežigalnico odpadkov, ki s svojimi izpusti povzroča veliko nevšečnosti okoliškim prebivalcem.

Upokojeni tržaški učitelj nam je razkazal Speleovivarij, ki je umeščen v zaklonišče iz druge svetovne vojne. Drugi del podzemnega muzeja je posvečen jamarstvu. Karbidne svetilke se pri raziskovanju še vedno uporabljajo, za nas pa je bila zanimiva reakcija karbida z vodo in vžig plina z glasnim pokom.

Sprehodili smo se skozi Jožefinsko četrt in spoznavali zgodovino mesta vse do Velikega trga, kjer smo si od številnih informacij malce oddahnili.

Druga polovica dopoldneva se je dogajala v bližnji slovenski, zamejski vasici Križ. Presenečeni smo bili nad bogato zgodovino kraja, ki je za Avstro-ogrsko mornarico prispeval kar 200 potapljačev.

V muzeju ribištva je med drugim prikazan ribolov s pomočjo starodavnega plovila čupe. Še po vojni, pa so Križani uspešno izvajali tudi tunolov.

Mogoče prihodnje leto prehodimo še 800 stopnic do morja in nazaj ter podoživimo vsakdanjik ljudi v preteklosti.

Barbara Kodelja Pavlin

Najbolj iskano

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost