041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ND Lipica

Nov 22, 2018

Naravoslovni dan so devetošolci začeli z obiskom botaničnega vrta v Sežani. V preteklosti je družina Scaramagna iz Trsta, sredi kraške pokrajine zasadila rastline, ki jih je s pomočjo svojih ladij vozila iz vseh koncev sveta. Občudovali smo tudi rastlinjak z belim ogrodjem in osrednjo kupolo, ki je manjša kopija schoenbrunskega z Dunaja. Da bi vzdrževali prijetno temperaturo tudi pozimi, so v njem kurili peč na drva.
Obisk kobilarne nudi doživetje, ki ga lahko ustvarijo le tako plemenite živali, kot so konji. Lipicance smo spoznavali po telesnih in značajskih lastnostih. (Baročni tip konja ima vitke noge, raven hrbet, široke nozdrvi, živahen pogled, dobrohoten značaj ter željo po učenju.)
Češki Maestozo, italijanska Napoletano ter Conversano, španski Cordova, danski Pluto in arabski Siglay kažejo na izbrane prednike, pra pra pra… dedke, ki so dali osnove, za današnji izgled.
Zapomnili smo si, da je znamenita bela barva posledica delovanja gena, ki povzroči sivenje že pri mladih konjih. Lipicanec torej ni albin, kot so laboratorijske miške z rdečimi očmi. Je prezgodaj osivela žival, ki predstavlja neprecenljivo kulturno dediščino naših krajev.

Lipica 2018
Barbara Kodelja Pavlin

Najbolj iskano

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost