041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ZGORNJA VIPAVSKA DOLINA

Apr 11, 2018

V ponedeljek, 9. aprila 2018 smo imeli ekskurzijo po domači pokrajini. Odpeljali smo se v Lozice, kjer smo opazovali pokrajino, cerkev z zanimivimi visokimi reliefi križevega pota ter preurejeno staro šolo, v kateri imajo domačini razne kulturne dejavnosti. Videli smo, v kateri hiši je dobil navdih za melodijo Zdravljice – naše slovenske himne  Stanko Premrl.

Pot smo nadaljevali v Podnanos in si ogledali spomenike pomembnih mož, ki so ustvarjali našo narodno in kulturno dediščino, stare kamnite mostove čez potok Močilnik in Pasji rep, spominske plošče Stanka Premrla in Janka Premrla – Vojka na rojstni hiši, ter pri zvoniku cerkve duhovnika in pisca Matije Vertovca, ki je napisal prvo knjigo o gojenju vinske trte Vinoreja. Videli smo tudi ostanke enega izmed gradov (Zajčji grad).

Na Gočah smo pred obnovljeno šolo pomalicali in opazovali okolico. Po ozkih gasah nas je popeljal učitelj Gostimir, ki je predstavil goške pile, obokane vhode v kleti ter vodnjake. Vas je spomeniško zaščitena.

Po Slapu nas je popeljala gospa Damjana. Najprej smo se ustavili pred krajevno tablo, sprehodili smo se mimo spomenika padlim v drugi svetovni vojni do gradu, v katerem je bila prva kmetijsko vinarska šola v slovenskem jeziku. Ogledali smo si cerkev, katero naj bi zgradili malteški vitezi, saj je na zunanjosti njihov križ, v notranjosti pa je na stranskem oltarju na freski upodobljen stari grad, ko je imel še streho.

Ker čas prehitro teče, se nismo sprehodili po Vrhpolju, da bi videli Petrov pil, ki ga Vrhpoljci dobro poznajo, nam je gospa Nadja kraj predstavila kar v cerkvi svetega Primoža in Felicijana, v kateri je od leta 2013 čudovit mozaik patra Marka Rupnika. Pred cerkvijo so kostanji, na katerih so obesili med vojno partizane. Tu je tudi druga največja trsnica v Evropi, ki vzgaja sadike vinske trte.

Med potjo so učenci reševali učne liste, zato je čas kar prehitro minil. Otroci so vse do konca zbrano poslušali.

Marija Nabergoj

Najbolj iskano

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost