041 619 125 info@os-vipava.si

Osnovna šola Draga Bajca Vipava

Podružnična šola Podnanos

Podružnična šola Vrhpolje

Podružnična šola Goče

Arhivi

Velikonočni potički na Gočah

Apr 14, 2017

Danes, 14. 4. 2017, smo v podaljšanem bivanju pekli velikonočne ptičke. Za nekatere slovenske pokrajine so bili nekdaj značilni velikonočni kruhki, pletenice in ptički iz kvašenega testa. Kvašene ptičke so v velikonočnem času pekli predvsem na Primorskem in v Beli krajini, ki so jih med prazniki v dar dobivali otroci, medtem ko so starejši posegali po velikonočni potici.

Po krajšem uvodu tradicije ptičkov, smo se nato pogovorili o pripravi testa, natančno preučili recept in sestavine ptičkov, potem pa z velikim zagonom začeli z delom.

Pri valjanju in zvijanju testa smo se zelo zabavali. Vsak učenec je naredil dva ptička. Lepo oblikovani in z jajcem premazani ptički so bili pripravljeni za v pečico, kjer so se pekli približno 15 minut. Kako je dišalo iz pečice. Neučakani smo dobrote takoj poizkusili, nekaj pa smo le pustili tudi za domov. Z rezultatom velikonočne peke smo bili nadvse zadovoljni. Za naslednje leto pa smo sklenili, da jih bomo naredili še več in podarili nekomu, ki bo teh velikonočnih dobrot iskreno vesel.

Če se boste velikonočne peke lotili tudi vi, vam želimo toliko dobre volje, kot smo jo doživeli mi. Če potrebujete nasvet in pomoč »šolske goške pekarne«, pa le pridite na obisk.

Lepe velikonočne praznike.

Učenci podružnične šole Goče in učiteljica Polonca Rosa

Najbolj iskano

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost