041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Japonsko kosilo

Apr 24, 2017

Učenke japonskega krožka so z mentorico Sonjo Simonič Puc pogostile zaposlene na naši šoli z japonskim kosilom. Za začetek so gostje morale poiskati svoje mesto pri mizah, njihova imena so bila napisana na tradicionalnih origamijih – žerjavih. Pri tem so potrebovale pomoč učenk, saj so bila imena napisana v japonski pisavi.
Dekleta, ki letos obiskujejo japonski krožek, so jim najprej predstavile utrip tradicionalne čajne ceremonije z zelenim čajem matcha, potem pa prikazale pripravo verjetno pri nas najbolj poznane japonske jedi. Suši je v posušeno algo ovit riž, nadevan s surovo ribo in zelenjavo, za izrazitejši okus poskrbi japonski hren wasabi in sojina omaka, v katero se, seveda s palčkami, pomaka koščke sušija.
Sledila je japonska juha ramen, narejena na piščančji osnovi z dodano sojino omako, v kateri smo dobili rezance, meso, gobe, koruzo, špinačo, korenček, por in kuhana jajca. Tudi juho smo pojedli s pomočjo palčk, kar pa je seveda že malce težji izziv.
Za zaključek so učenke pripravile tempuro – na japonski način ocvrte rakce, koščke piščanca, gobe, bučke in cvetačo. Vmes smo pili zeleni čaj sencha.
Sonja Simonič Puc, mentorica japonskega krožka

Najbolj iskano

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost